Oekraïne mag voortaan met Amerikaanse wapens ook diep in Rusland toeslaan. Washington heft de beperkingen op, aldus ingewijden. Waarnemers spreken over een belangrijke ommezwaai in het Amerikaanse beleid over de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De versoepeling is ingegeven door de inzet van duizenden Noord-Koreaanse militairen door Rusland om zijn oorlogsinspanningen te ondersteunen, bericht The Washington Post op basis van twee hoge Amerikaanse functionarissen. Rusland zou de Noord-Koreanen willen inzetten om door Oekraïne bezette delen van Koersk te helpen heroveren.

De nieuw verkregen toestemming betekent dat Oekraïne het Amerikaanse raketsysteem ATACMS mag inzetten op Russisch grondgebied, aldus The Washington Post. ATACMS is een supersonisch geleid raketsysteem dat kan worden uitgerust met clustermunitie of conventionele kernkoppen, met een maximaal bereik van ongeveer 305 kilometer.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben Oekraïne toestemming gegeven langeafstandswapens te gebruiken om doelen diep in Rusland te raken, meldt de Franse krant Le Figaro.

Oekraïne zou van plan zijn al de komende dagen de eerste langeafstandsaanvallen uit te voeren. De bronnen wilden geen verdere details onthullen. Het Witte Huis en het Pentagon weigerden commentaar te geven.

De stap van de regering Biden komt twee maanden voor het aantreden van de nieuwe president Donald Trump. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hamerde al tijden op de noodzaak voor het Oekraïense leger om Russische militaire doelen ver van de grens te raken. Kyiv wil zo onder meer bevoorrading van de Russische strijdkrachten lamleggen en zijn positie bij eventuele

Zelensky: raketten zullen voor zichzelf spreken

 "Vandaag zeggen velen in de media dat we toestemming hebben gekregen om passende maatregelen te nemen. Maar aanvallen worden niet gedaan met woorden. Zulke dingen worden niet aangekondigd. De raketten zullen voor zichzelf spreken", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zondag in zijn avondtoespraak. Deze uitspraak volgde nadat Amerikaanse media berichtten dat Oekraïne voortaan ook Amerikaanse wapens diep in Rusland mag gebruiken.

In een zaterdag uitgezonden radio-interview zei Zelensky dat alles gedaan moet worden om de oorlog in zijn land volgend jaar te kunnen beëindigen.

"We moeten van onze kant alles doen, zodat de oorlog volgend jaar met diplomatieke middelen kan worden beëindigd", stelde hij. De regering van aankomend Amerikaans president Donald Trump kan daar volgens Zelensky een rol in spelen.

Trump stuurt aan op een snel einde van de oorlog. Die begon bijna 1000 dagen geleden toen Rusland begin 2022 buurland Oekraïne binnenviel. Trump heeft nog niet uitgelegd welke voorwaarden hij precies voor ogen heeft.

Zelensky maakte wel duidelijk dat zijn land niet vanuit een zwakke positie wil onderhandelen. Hij zei ook dat zijn land "niet alleen met de Russische Federatie" om de tafel gezet moet worden om het onderling te regelen.

Het Amerikaanse besluit om Oekraïne toe te staan Rusland aan te vallen met Amerikaanse langeafstandsraketten escaleert het conflict in Oekraïne en kan leiden tot de Derde Wereldoorlog, zeiden zondag diverse vooraanstaande leden van het Russische parlement.

Vladimir Dzjabarov, adjunct-hoofd van de commissie internationale zaken van het Russische hogerhuis, zei dat Moskou onmiddellijk zal reageren op het besluit. "Dit is een hele grote stap richting het begin van de Derde Wereldoorlog", zei Dzjabarov volgens het staatspersbureau TASS.

Ook Leonid Slutski, voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van het Russische lagerhuis, waarschuwde voor een stevige reactie. "Aanvallen met Amerikaanse raketten diep in Russische regio's zullen onvermijdelijk leiden tot een ernstige escalatie, die tot veel ernstiger gevolgen kan leiden", aldus Slutski tegen TASS.

En Andrej Klisjas, lid van de Federatieraad, de Russische hogere kamer van het parlement, zei op Telegram: "Het Westen heeft tot een niveau van escalatie besloten dat ermee kan eindigen dat de Oekraïense staat in een complete ruïne verandert."

LEES OOK: Oekraïne hoopte dat Rusland de inzet van zijn leger zou versnipperen, maar Poetin koos voor strijd op 2 fronten